Analisis Pengelolaan Persediaan Bahan Baku Dengan Menggunakan Metode EOQ Pada Lewa Bakery

Authors

  • Suliyanti Universitas Negeri Makassar
  • Nur Afiah Universitas Negeri Makassar
  • Nuraisyiah Universitas Negeri Makassar

DOI:

https://doi.org/10.37888/bjra.v8i2.714

Keywords:

Economic Order Quantity, Inventory Management, Inventory Costs

Abstract

This study aims to analyze the management of raw material inventory using the Economic Order Quantity method at the Lewa Bakery in Gowa Regency. Data collection was carried out by interview and documentation. Data analysis was carried out using quantitative descriptive methods. The results of this study indicate tha the EOQ method is an effective and optimal approach for companies in managing inventory and controlling raw material inventory costs. With the EOQ method, the company can save costs of Rp5,090,060.00 or around 67.41%, this method recommends an order quantity of 5,258 kg of raw materials with an order frequency of 10 times a year. In addtion, the EOQ method also recommends a safety stock of 372 kg and a reorder point of 772 kg, which serves to prevent the risk of shortages or excess raw materials, so that the smooth production process can be maintained optimally.

References

Assauri, S. (2016). Manajemen Operasi Produksi. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Cipta, D. I., & Pristiana, U. (2018). Analisa Efisiensi Pengendalian Bahan Baku Tinplate Coil Produk Kaleng Bear Brand dengan Metode EOQ pada PT Indonesia Multi Colour Printing-Krian Sidoarjo. Jurnal Ekonomi Manajemen, 3(2), 1–26. https://doi.org/https://doi.org/10.30996/jem17.v3i2.3456

Fahmi, I. (2018). Pengantar Manajemen Keuangan: Teori dan Soal Jawab. Bandung: Alfabeta.

Fajrin, E. hanarista, & Slamet, A. (2016). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) pada Perusahaan Roti Bonansa. Management Analysis Journal, 5(4), 289–298. https://journal.unnes.ac.id/sju/maj/article/view/9944

Halim, A. (2015). Manajemen Keuangan Bisnis Konsep dan Aplikasinya. Jakarta: Mitra Wacana Media.

Heizer, J., & Render, B. (2015). Manajemen Operasi: Manajemen Keberlangsungan dan Rantai Pasokan Edisi ke-11. Jakarta: Salemba Empat.

Ikatan Akuntan Indonesia. (2018). “PSAK 14: Persediaan.” In Standar Akuntansi Keuangan. Ikatan Akuntan Indonesia.

Lahu, E. P., & Sumarauw, J. S. B. (2017). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Guna Meminimalkan Biaya Persediaan pada Dunkin Donuts Manado. Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 5(3), 4175–4184. https://doi.org/https://doi.org/10.35794/emba.5.3.2017.18394

Sam, A. A. R., Idrus, M., & Afiah, N. (2023). Analisis Pengelolaan Persediaan pada Beras BULOG (Studi Kasus Perum BULOG Cabang Makassar). Bongaya Journal of Research in Accounting, 6(2), 52–61. https://doi.org/https://doi.org/10.37888/bjra.v6i2.457

Sudana, I. M. (2015). Manajemen Keuangan Perusahaan Teori dan Praktik Edisi 2. Jakarta: Penerbit Erlangga.

Sulindawati, N. L. G. E., Yuniarta, G. A., & Purnawamati, I. G. A. (2020). Manajemen Keuangan: Sebagai Dasar dalam Pengambilan Keputusan Bisnis. Jakarta: Rajawali Pers.

Suryani, V. N., Daniati, R. R., & Kustiningsih, N. (2022). Penerapan Metode EOQ Sebagai Pengendalian Persediaan Bahan Baku UKM Serendipity Snack. Journal of Accounting and Financial Issue, 3(1), 10–17. https://doi.org/https://doi.org/10.24929/jafis.v3i1.2038

Published

2025-11-01

How to Cite

Suliyanti, Afiah, N., & Nuraisyiah. (2025). Analisis Pengelolaan Persediaan Bahan Baku Dengan Menggunakan Metode EOQ Pada Lewa Bakery. Bongaya Journal of Research in Accounting (BJRA), 8(2), 103–111. https://doi.org/10.37888/bjra.v8i2.714